top of page

Kärlek och doft - hur hänger det ihop?

Att vi “får upp ögonen” för någon via synintrycket, det är en självklarhet - eller hur? Vi har alla olika preferenser när det kommer till det ytliga i kärlek. Men om du blundar och bara hör personens röst, finns där också attraktion eller brist på attraktion? De flesta skulle nog hålla med om att även hörseln är ett sinne som spelar roll när det kommer till vilka vi blir intresserade av. Våra andra sinnen, som smak och doft har också en stor påverkan, vilket är nästan ännu mer fascinerande – men hur hänger det ihop? Låt oss dyka in i begrepp som ‘feromoner’ för att ta reda på det. 


Under tusentals år har man försökt hitta vilka dofter som kan locka fram lust och begär, det var så kådan från ambraträd upptäcktes. Liksom den grå ambran som utsöndras från tarmsystemet hos vissa valar och mysk från hjorten. Många parfymörer idag skapar dofter som ska vara “sexiga” genom att använda dofter som vi vet att majoriteten dras till och som har en historia av att vara tilldragande. Vissa säger till och med att deras produkt innehåller ‘feromoner’ som ett försäljningsknep.

Vad är feromoner? 

Feromoner är ämnen som frigörs av kroppen genom huden och sprids i luften, vilket ger en specifik påverkan på mottagaren. Deras uppkomst synes vara genom evolutionen för att stödja till exempel fortplantning. Via forskning vet vi idag att vi påverkas av dofter, men vår reaktion verkar vara mer avhängd på vår erfarenhet mer än den molekylära sammansättningen. Till exempel vet vi att barns stressreaktion vid smärta mildras om barnet får känna doften av mammans bröstmjölk och att sömnkvalitet ökar om man samtidigt får känna doften av sin partner. 


Vi vet att djur använder feromoner för att kommunicera, men huruvida människor gör det är omtvistat. Att kvinnor som spenderar mycket tid tillsammans tenderar att synka sina menscyklar, är egentligen det enda beviset som har funnits på att människors kroppar kommunicerar via feromoner. Det finns dock en avhandling gjord på Uppsala universitet, som visar på att ett feromon som finns i mäns svett påverkar kvinnors autonoma nervsystem. De gör kvinnan mer uppmärksam. Att vi inte vet allt ännu - kan vi nog säga med stor säkerhet, vilket gör detta ämne så fascinerande! 


När vi känner en doft så tas det upp signaler via näsborrarnas nedre del som direkt skickas upp till det limbiska systemet i hjärnan, kroppens känslocentra. Så oavsett om feromoner gör oss mer kära eller inte så kan vi nog vara överens om att doften på den person vi ska dejta spelar lite roll i alla fall. 


Vilka dofter har du en dragning respektive en motvilja till?


Comments


bottom of page