top of page

Doftsinnets påverkan på måendet

Uppdaterat: 20 dec. 2023

Hur många känslor känner du under en dag? Hur många dofter känner du under en dag? Det kan finnas samband.


Lär dig mer om ditt kraftfulla doftsinne.


Alla våra sinnen hjälper oss att scanna efter faror för att försäkra oss om vår överlevnad, och luktsinnet är det snabbaste varningssystemet vi har. Luktsignaler når hjärnan inom 100-150 millisekunder efter en inandning genom näsan. Det har också visat sig att negativa lukteförknippade med obehag processas tidigare än positiva lukter och triggar en snabb och omedveten fysisk reaktion för undvikande. Vad mår du bra av? Påverka ditt mående med rätt dofter.


Din hjärna är smart!

Det limbiska systemet, delen i din hjärna som ska reglera starka känslor, intryck och minnen där hippocampus och amygdala jobbar, är det centrat som påverkas omedelbart av dofter. Att vi därför påverkas emotionellt av olika dofter är helt normalt. Har du negativa minnen kopplade till vissa dofter kan det vara väldigt triggande att känna dessa dofter även senare i livet, när du egentligen mår bra. Vid PTSD – posttraumatiskt stress, kan känsligheten för vissa dofter vara extra hög, då “fel” doft kan utlösa en trigger och flashbacks eller extremt starka ångestkänslor. Det sympatiska nervsystemet förblir påslaget och stressreaktionerna sätts igång. Det handlar om att hjärnan har lagrat minnen från den tiden från de olika sinnena, inklusive luktsinnet. 


Vad mår du bra av?

Precis som att dofter kan få oss att må sämre, så kan dofter även få oss att skapa positiva känslor och få oss att må bättre. Hur dofter påverkar vårt mående kallas för “aromachologi”. Förutom den psykolgiska aspekten hur vi påverkas av dofter (som är extremt individuellt) så finns även en farmakologisk aspekt och effekt av olika dofter. Det finns till exempel stöd för att lavendel har en lugnande effekt genom att den påverkar nervcellsaktiviteten på ett sätt som främjar avslappning. Fördelen med dofter som vi tycker om är att de ofta lockar oss att ta djupa andetag för att känna än mer doft. De lugnande, djupa andetagen har en positiv inverkan på vårt parasympatiska nervsystem och bidrar till en känsla av lugn.


Mycket av det här sker i det undermedvetna, men genom att lära sig vilka dofter just du blir lugn, glad och harmonisk av kan du stabilisera ditt mående efter en dag då du kanske kommer hem och känner dig låg. Detta kallar vi för "safe smell". Hitta din safe smell och ge dig själv mer lugn och ro.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page