top of page

Dofternas värld - vad är skillnaden mellan eteriska oljor, naturliga doftoljor och vanliga doftoljor

Uppdaterat: 20 dec. 2023

Dofter har en kraftig påverkan på vårt välbefinnande och kan transportera oss till olika platser och stämningar. I den stora världen av dofter finns det olika typer av oljor som används för att skapa unika profiler.


Majoriteten av dofterna i våra ljus består av ekologiska eteriska oljor.


Eteriska oljor - naturens egen essens

Även kallade “essential oils” i engelskan, är helt naturliga och framställs genom ångdestillering eller kallpressning av växtdelar som blad, blommor eller rötter. Eftersom inga tillsatser används är eteriska oljor särskilt koncentrerade. Vid aromaterapi behövs oftast bara några få droppar för att uppnå önskad effekt. Dessa oljor är kända för sina terapeutiska egenskaper och har i århundraden använts för att lindra många olika besvär, inklusive sömnproblem, ångest, huvudvärk och ledvärk. Deras fördelar sträcker sig bortom enbart lindrande effekter och sägs främja allt från avslappning, till stressreduktion till förbättring av koncentrationen. Eftersom eteriska oljor är helt naturliga kan doften variera från skörd till skörd, vilket gör användningen av eteriska oljor i doftljus extra exklusiv. Till exempel krävs det hela 1,3 kg lavendelblommor för att utvinna 10 ml lavendelolja. Genom att främst välja ekologiska eteriska oljor säkerställer vi också att de framställts från växter odlade utan bekämpningsmedel och farliga lösningsämnen enligt kraven för ekologisk odling. Vad mår du bra av? Påverka ditt mående med rätt dofter.


Naturliga doftoljor - en harmonisk blandning

De naturliga doftoljorna består av naturliga oljelösliga doftämnen, eteriska oljor tillsammans med andra komponenter, för att skapa en balanserad doft. Användbara inom bland annat parfym och ekologisk hudvård. Dessa dofter innehåller inga terapeutiska egenskaper, men kan skapa mer komplexa doftprofiler och representerar ett mer hållbart alternativ till vanliga doftoljor. De oljorna som vi väljer att använda är 100% naturliga och innehåller inga syntetiska beståndsdelar.


Vanliga doftoljorna -  konstens skapelse

Kallas ibland också för parfymoljor eller aroma oljor och är vanlig doftsättning i parfymer, tvålar och doftljus. I doftoljor finns också dofter som man vanligtvis inte hittar i naturen, till exempel doften av “nytvättat” som är en konstgjord doft som skapas med hjälp av kemiska ämnen. Vi väljer att endast använda aroma oljor där man på kemisk väg framställer ett doftämne som redan finns naturligt, dvs liknar det naturliga men är ett syntetiskt ämne. Vi är extra noggranna med att det inte tillsätts andra syntetiska tillsatser som tex. hormonstörande ftalater eller petroleumbaserade lösningsmedel i tillverkningsprocessen hos våra leverantörer, trots att detta är en liten del av vår doftsättning.


Vad är egentligen bäst?

Eteriska oljor, naturliga doftoljor och vanliga doftoljor har sina för- och nackdelar. Eteriska oljor erbjuder en ren och terapeutisk upplevelse, men framställningen kräver betydande mer vattenanvändning, då det krävs mycket grödor för att extrahera en liten mängd olja. Naturliga doftoljor ger en komplexitet och hållbarhet, medan vanliga doftoljor utforskar och erbjuder mångfald, samtidigt som de involverar syntetiska kemikalier i produktionsprocessen. För att säkerställa en hållbar tillverkning väljer vi leverantörer med omsorg, där de garanterar att framställningen är så hållbar som möjligt, fri från tillsatta syntetiska ämnen och att de inte testats på djur. Detta ger oss en trygg kombination av de bästa egenskaperna hos de dofterna vi använder.

Comments


bottom of page