top of page

Aromaterapi - naturens egna läkemedel

Att naturen består av “mediciner” har man vetat länge. I tusentals år har man använt delar av växter i hartser, balsamer och oljor. De har förr använts både ur medicinska och religiösa/rituella syften.


Vi har tidigare skrivit ett inlägg om vad skillnaden är på eteriska oljor, naturliga doftoljor och parfymoljor. Vi är superstolta över att majoriteten av våra doftljus består av ekologiska eteriska oljor och nu får du möjligheten att upptäcka hur dessa oljor kan användas för terapeutiska syfte - vilket kallas aromaterapi.


Hur gör man?

I de allra flesta fall används oljorna utspädda med en neutral olja på huden, då eteriska oljor är så koncentrerade så kan det vara för starkt för huden om de inte späs ut först (används då antingen som en hudolja eller i till exempel ett bad). Huden fungerar som en svamp som absorberar det det mesta som appliceras på den. Men det finns också andra sätt! Vissa oljor kan intas oralt, exempelvis under tungan eller blandas med vätska för att drickas. Vill man inte göra något av dessa alternativ kan vi inhalera oljan, några exempel kan vara direkt från flaskan eller droppa en droppe i handen och ta ett djupt andetag med händerna kupade runt näsan. En pillowspray kan vara ett smart sätt att få en terapeutisk effekt utan att man aktivt behöver göra så mycket mer än att egentligen bara lägga huvudet på kudden.


Vilka oljor?  

Alla oljor/dofter har olika funktion. Det är en spännande och stor värld att utforska! Du behöver gå till dig själv först och främst, med att fråga dig själv vad du har för behov och i vilka områden du behöver stöd. Vi kan kategorisera in det som fysiskt, mentalt eller själsligt stöd.
 

ETERISKA OLJOR FÖR FYSISKT STÖD 

Eucalyptus: Kan användas som stöd för andningen, är antibakteriell och kan lindra nästäppa

Jasmin: Är ett afrodisiakum och kan lindra hosta

Kryddnejlika: Muskelavslappnande och kan vara stärkande för immunförsvaret 

Pepparmynta: För matsmältningsstöd och lindrar huvudvärk. Är slemlösande

 

ETERISKA OLJOR FÖR MENTALT STÖD  

Lavendel: Avslappnande och rogivande 

Basilika: För mental klarhet och närvaro 

Neroli: Lugnar sinnet 

Vetiver: Är balanserade för sinnet och stärker koncentrationen 

 

ETERISKA OLJOR FÖR SJÄLSLIGT STÖD 

Bergamott: För att minska ångest och ge avslappning 

Cederträ: Ger grundning och lugn 

Frankincence: Har använts i ceremonier i århundranden för att fördjupa meditation och ge en känsla av stillhet 

Kamomill: Är en doft som sägs ge tröst och bättre sömn pga dess lugnande egenskaper 

 

Det här är bara några få oljor och dess egenskaper i korthet.  

 

 

Varsamhet! 

Bara för att något är naturligt så betyder det inte att det går att användas hur som helst av vem som helst. När du börjar använda eteriska oljor, gör det i en liten mängd först för att se så att din kropp inte reagerar negativt genom tex utslag eller andningsbesvär. Du kan också rådgöra med en aromaterapeut om du är osäker.  

Yorumlar


bottom of page